Zondagavond op TV bij Pointer NPO 2 om 22.10 uur KRO NCRV – Dartelpraat met boerin Annechien

Zondagavond op TV bij Pointer NPO 2 om 22.10 uur KRO NCRV – Dartelpraat met boerin Annechien

Teun van de Keuken, bekend van de Keuringsdienst van waarde, is bij ons op de boerderij geweest. Hij kwam voor het programma Pointer. Pointer brengt oneerlijke zaken aan het licht via onderzoeksjournalistiek. Wat is er nu eigenlijk oneerlijk bij ons?

Even in het algemeen: Boeren worden geconfronteerd met veel visies, rapporten en zaken die ze moeten doen. Een stapel papier van meer dan 15 cm dik. Pointer kwam erachter dat het moeilijk is voor boeren om al die visies in de praktijk te brengen. Het probleem zit in het verdienmodel van de boeren. Veel maatregelen kosten geld en ergens moeten de inspanningen die boeren doen, wel betaald worden.Het verdienmodel van de boeren is het knelpunt. Maar hoe los je dat op? Daar breken veel onderzoekers, ministers, landbouwbestuurders en niet te vergeten de boeren zelf hun hoofd over. Dat hebben wij ook gedaan. Op basis van vele rapporten dat burgers voor dieren een beter leven wilden en daarvoor ook wilden betalen, hebben wij besloten om te gaan investeren in dierenwelzijn. Daar is onze zoektocht gestart. Door Hamletz, ons scharrelvlees wilden we dieren een beter leven geven, een lage CO2 footprint realiseren door voer van dichtbij en onze eigen biogascentrale. Voor de consument zochten we een lekkerder vlees. Al met al kwamen we op het idee om twee sterren scharrelvlees te maken wat goed is voor mens, dier en de omgeving.

We investeerden heel veel geld in dit concept. Nieuwe stallen en we maakten ons verhaal rond. We hadden al een heel traject achter de rug. We waren er klaar voor en konden naar de winkel. Dat viel even tegen. De bewuste burger vindt veel van hoe dieren gehouden moeten worden, maar als ze in de supermarkt komen verandert die bewuster burger ineens in een grijze muis. Dan denken velen niet meer aan hun goede voornemens en kopen ze gewoon.

We verkopen natuurlijk wel gewoon bij DekaMarkt en Albert Heijn. Maar het zou meer kunnen om het voor ons en de supermarkt aantrekkelijk te houden. Voor nu is het lastig is om onze investeringen terug te verdienen. Dat is een enorme tegenvaller voor ons. Toch willen wij graag doorgaan. Jullie kunnen helpen door onze producten te kopen en ons verhaal te delen. Dit is ons eerlijke verhaal.