Weet u wie er gaat winnen? – Dartelpraat met boerin Annechien

Weet u wie er gaat winnen? – Dartelpraat met boerin Annechien

Weet u wie er gaat winnen?

Ik zou nog even terugkomen op mijn bezoek aan het laboratorium in Zwitserland. Niet alleen de appel met een gaaf velletje fascineerde me. De experimenten met kweekvlees deden dat ook. Dit staat nog in de kinderschoenen. Een bioreactor en alles maar maken wat je wilt. Het klinkt fantastisch, maakbaar en de wereld ligt open. Zou kweekvlees een nieuwe toekomst brengen, vroeg ik me af?

Om maar te beginnen: ik ben geen deskundige op het gebied van kweekvlees. Ik schrijf hier wat ik ervan heb meegekregen. Ik ben niet persé tegen of voor. Als er heel veel meer mensen op onze aarde komen, dan kan kweekvlees een mogelijkheid zijn om alle mensen te voeden. Maar ik ben er wel zeker van we vlees zullen blijven consumeren. Misschien in andere hoeveelheden en niet elke dag.

Om kweekvlees te maken ben je dieren nodig. De basis ligt bij stamcellen van dieren: een koe of muis. Het is een modern biotechnologisch proces in een steriele omgeving. Het proces gaat niet zonder genetische modificatie.

Als je de cellen hebt gemaakt, ben je niet klaar. Je moet dan nog de textuur, de smaak en het vet toevoegen. Evenals vitaminen en mineralen. De voedingsstoffen die vlees waardevol maken. Juiste deze zaken roepen bij mij ook vragen op. Het is wel een heel technologisch proces. Gaan wij mensen gewoon aan de natuur voorbij? Of zijn dit kansen?

Zo zijn er nog de nodige hobbels te overwinnen qua productiekosten en er zijn nog veel belemmerende regels in wetgeving.

Ik denk dat kweekvlees misschien wel kan passen in verwerkte producten zoals pizza´s en pasta´s. Dan is het wat verstopt en heeft de consument minder het idee dat het vlees eten. Hij eet immers pizza… Ik vraag me af of consumenten kweekvlees zomaar zullen accepteren als ze de achtergronden weten.

Een alternatief zijn de plantaardige vleesvervangers, die ook steeds beter worden. Wie het gaat winnen: kweekvlees, plantaardige vleesvervangers of vlees. Geen idee. Ik denk dat er uiteindelijk een markt zal zijn voor alle drie. De consument beslist. Misschien kunt u het zeggen!?