Varkenswensen – Dartelpraat met boerin Annechien

Varkenswensen – Dartelpraat met boerin Annechien

Afgelopen week was het dierendag. Wat is er dan mooier om in mijn blog te praten over varkenswensen. Wat is een fijne omgeving voor varkens en waar voelt hij zich happy?

  1. Om te beginnen wil het varken lekker eten en drinken. Schoon voer en genoeg te eten. En er moet voldoende voer zijn om altijd wel een slokje water te kunnen drinken.
  2. Het varken houdt van luieren en slapen. Ze liggen wel heel graag tegen elkaar aan. Toch is voldoende plek om te liggen noodzakelijk zodat alle varkens lekker kunnen liggen.
  3. Wroeten en op ontdekkingstocht. Met de neus de omgeving verkennen is geweldig. Wij strooien smulpulp door het hok. Op zoek in het stro naar dat lekkere brokje is een ontdekking. Als ze wroeten vervelen ze zich niet en bijten ze niet in elkaars oren of staarten.
  4. Alleen is maar alleen en dat is niks voor het varken. Hij vindt het veel leuker om met zā€™n allen te slapen, te spelen en te wroeten. Maar wel het liefst met een eigen groepje. Dus niet steeds vreemde snuiten erbij.
  5. Een vaste mestplek. Het varken maakt een eigen plek om te mesten. Het liefst een beetje een veilige plek. Zodat hij niet omver wordt gelopen door een ander varken. Een rooster is ook wel mooi, want dan is de mest direct weg. En wordt de vloer niet glibberig.

Het varken wil nog veel meer, maar daar vertel ik de volgende keer over.