Van bewuste burger naar grijze muis – Dartelpraat met boerin Annechien

Van bewuste burger naar grijze muis – Dartelpraat met boerin Annechien

Van bewuste burger naar grijze muis

Afgelopen week was ik in de Rode Hoed. Daar was een avond over de toekomst van het vlees. Er waren verschillende pitches. Ik mocht er één houden over onze visie over ‘scharrelvlees van Annechien’. Het circulaire varken. Ik vertelde over onze ontdekkingsreis. Het laatste deel van onze ontdekkingsreis is gericht op de consument. Hoe kunnen we die bereiken? Wie is de consument die wel iets meer wil betalen voor lekkerder vlees met een beter leven?

Tot nu toe hebben veel mensen de vlag gehesen en geapplaudisseerd over Hamletz, scharrelvlees van Annechien. Maar van applaus kunnen we helaas niet eten. Vorige week mocht ik meekijken met een paar groepen consumenten die spraken over varkensvlees. Het waren allemaal varkensvlees-eters.

Hoe ziet de werkelijkheid eruit? Wat kopen we in de winkel en wat krijgen we op ons bord? Dan plotseling volgen er heel veel excuses. Het echte leven is weerbarstig. De bewuste burger is duidelijk. Een beter leven voor dieren is gewenst.

Helaas veranderen deze bewuste burgers als een kameleon in grijze muizen als ze in de winkel zijn. Dan willen ze niet weten wat ze eten, dan het niet in hun gedachten, dan verliezen ze zich in excuses….

Dus vroeg ik me hardop af: Hoe zit het met de toekomst van ons vlees? Houden we de kiloknaller? Blijven we struisvogels met de kop in het zand? Of komen we met zijn allen boven het maaiveld uit?

Wij hebben onze nek uitgestoken. Blijven we alleen of doen jullie mee?