Toptijd – Dartelpraat met boerin Annechien

Toptijd – Dartelpraat met boerin Annechien

Er is veel te doen op de boerderij. We zijn aan het oogsten, naar de markt geweest en we doen mee met het weekend van het varken.

Topoogst dit jaar

Het is prachtig weer voor boeren die de tarweoogst binnen willen halen. Op onze boerderij oogsten we op dit moment de wintertarwe. De oogst is enorm goed. Daar zijn we superblij mee. Onze hele graansilo zit vol. Zelfs onze twee oude kleine silo’s zitten nog vol. Het was een mooi groeiseizoen voor de wintertarwe op onze oude zeeklei. Op deze zware zeeklei is het niet snel te droog. Mijn vader Jur zei altijd dat hij geen regen meer hoefde na juni. Een belangrijke factor voor een goede opbrengst is dat het droog is tijdens de bloei van de wintertarwe. Dan zetten de korrels. Als het regent, kunnen zich makkelijk schimmels vormen. Dat verlaagt de opbrengt. Dit jaar was het mooi weer tijdens de bloei. Dus geen klagen van deze boer.

Naar de markt

Ondertussen ging Ofjeworstlust met onze worsten naar de markt van Melk en Honing in Zuidlaren. Zelf kon ik niet mee, want ik moest die dag stropersen op het land. Dat vond ik wel jammer, want ik was wel heel nieuwsgierig hoe het nu zou gaan op zo’n markt. Ik zag op facebook al wat leuke reacties van mensen die onze worst hadden gekocht en ook al hadden geproefd. We hebben een nieuwe smaak: mediteranne. Overigens ook te koop via onze webshop: www.hamletz.nl/shop. Dus dan wil je wel graag weten wat de reacties daarop zijn. Het blijft spannend.

Het weekend van het varken

Ik heb nog een nieuwtje: wij gaan meedoen met het weekend van het varken. Op zondag 11 september houden we een open dag van 11 tot 16 uur. Ook dan is er iets te proeven. U kunt natuurlijk varkens kijken. We moeten wel extra voorzichtig zijn in verband met de Afrikaanse Varkenspest die in Duitsland is. We willen natuurlijk niet dat onze varkens ziek worden. Daarom mag er wel gekeken worden, maar deze keer niet geknuffeld worden. Helaas. Maar kijken is ook leuk. We geven ook informatie over de varkenshouderij. Er is wat leuks voor de kinderen. Het wordt vast een gezellige dag. Nog maar even duimen dat 11 september net zulk mooi weer is als nu.