Rozegeur en Maneschijn – Dartelpraat met Boerin Annechien

Rozegeur en Maneschijn – Dartelpraat met Boerin Annechien

Rozegeur en maneschijn?

Als je al die vrolijke berichten leest dan is het alsof het altijd rozegeur en maneschijn is bij ons op de boerderij. Dat is natuurlijk niet zo. Over de mooie dingen is het makkelijker schrijven, maar er zijn ook minder mooie zaken. Ik wil die ook met jullie delen.

 

De ventilatie en sacherijnige varkens

In de Dartelstal zit een ventilator die zorgt voor verse lucht in de stal. De varkens hebben een deurtje waardoor ze naar binnen en buiten kunnen. Soms is de deur dicht en soms staat de deur open. Dan komt er wel of geen nieuwe lucht door de deurtje de stal in . Soms waait het hard en soms is het windstil. Soms zijn de nachten koud en is het overdag warm. Al die wisselende zaken, vragen om een eigen aanpak. Wisselingen met de luchtsnelheid in de stal, kan problemen veroorzaken. Wat je ook moet weten, is dat een varken absoluut niet van tocht houdt. Daar wordt hij/zij knap sacherijnig van. Zo zeer zelfs dat ze kan gaan knabbelen of erger bijten aan de krulstaart van een ander varken in het hok. Dus dat moet je echt voorkomen. Wij hadden er problemen mee. Gelukkig gaat het nu weer beter.

 

Het weer doet wat het wil

Het weer zit ook niet mee. De afgelopen week hebben we niet kunnen oogsten. We moeten het stro voor de varkens nog van het land halen, maar we hebben geen enkele kans gehad. Elke dag was er wel een bui. Helaas. Je kunt er niets aan doen. Als boer ben je afhankelijk van het weer.

 

Vruchtbare bodem

Wat we wel konden doen was het zaaien van een groenbemester. Met de groenbemester bedek je de bodem. Na acht weken ploeg je de groenbemester weer onder. Dan blijft de grond geploegd liggen tot het voorjaar want dan worden er suikerbieten gezaaid. De groenbemester zorgt voor een betere vruchtbaarheid van de bodem, je kunt de vette Oldambster klei makkelijker bewerken en het zorgt ervoor dat de bodem beter vocht kan vasthouden.

Alhoewel we op dit moment genoeg vocht hebben, is het toch belangrijk!