Oogsten – Dartelpraat met boerin Annechien

Oogsten – Dartelpraat met boerin Annechien

Het is begin augustus en we gaan de wintertarwe oogsten. Het graan is dan helemaal geel geworden. Het is dan rijp. De tarwe moet goed droog zijn om te kunnen oogsten. Dus is het belangrijk dat het mooi weer is. Dit jaar is dat wat lastig. Het regent regelmatig en dan kun je niet oogsten. Als het dan wel even mooi weer is zoals bijvoorbeeld vandaag dan moeten we erbij zijn. Je zult wel snappen dat ik meerdere keren per dag naar het landbouwweerbericht kijk hoe het zit met de voorspelling. “Blijft het droog?”,  is onze belangrijkste vraag…..

Met de grote combine oogsten we de wintertarwe. De graankorrels gaan in een kipper naar de grote graanopslag. Het stro maken we in grote vierkante balen. Ook die rijden we naar de schuur. Het is genoeg voor het hele komende jaar. De varkens knabbelen graag op het stro en ze kunnen er ook op liggen als ze dat willen.

De hele familie is dan in touw. Want naast de varkens moeten we het werk op het land erbij doen. Dat werk gaat dan door tot laat in de avond. Als het weer het toelaat natuurlijk.

Voor ons als boer is de oogst een belangrijk moment in het jaar. Het hele jaar heb je de gewassen verzorgd. Je kijkt dan uit naar de oogst. Dit jaar is de oogst redelijk. De tarwe is niet zo zwaar dit jaar. Dat kan per jaar verschillen.

Wij werken nog even door. Jullie kunnen het hier wel volgen via Facebook en Instagram.