Mexico – Dartelpraat met boerin Annechien
De oogst staat voor de deur. Tussendoor geniet ik nog even van de stilte en van mijn flitsbezoek aan Mexico met dat prachtige award wat ik daar kreeg!
Stilte voor de storm
Tussen onze vakantie en de naderende oogst van onze wintertarwe zitten meestal een paar weken. Ik vind dat altijd een mooie tijd. De tarwe staat bijna rijp op het land. En het voelt als stilte voor de storm. Als het oogsttijd is dan moeten alle zeilen bijgezet worden. Gelukkig hebben we extra hulp in de oogsttijd. Want naast het werk in de stal moet ook de tarwe geoogst worden en het stro geperst. Het is druk, maar ook wel weer mooi. Samen eten op het land. Picknicken noemen de kinderen dat. Allemaal even op een grote stropak tijd om met elkaar te eten. Of soms komt de één na de ander. Voor de kinderen een feest. Soms mogen ze een rondje mee op de trekker.
Flitsbezoek
Los van dit ben ik in de tussentijd nog even voor een flitsbezoekje naar Mexico geweest. Reden van het bezoek was het in ontvangst nemen van het GNF Kleckner Global Farm Leader Award 2021. Lange naam voor een award van het Global Farmer Network. Ik kreeg deze voor mijn inzet voor de agrarische sector in de wereld. Dit award was van vorig jaar, maar vanwege COVID kon hij toen niet uitgereikt worden. Nu was het bestuur van het Global Farmer Network bijeen voor hun jaarlijkse vergadering. De vergadering was net buiten Mexico City bij CIMMYT. Cimmyt is een onderzoeksinstituut voor mais en tarwe. Ze hebben een enorm netwerk over de hele wereld. Ze leveren ook aan veel landen zaden. Cimmyt is een non-profit organisatie. Cimmyt is ontstaan uit een programma van de Mexicaanse regering en de Rockefeller foundation in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. Het doel was om de productiviteit van de Mexicaanse landbouw te verhogen.
Nobelprijswinnaar Norman Borlaug
Nobelprijswinnaar Norman Borlaug heeft het wetenschappelijk onderzoek geleid en veel betekend voor boeren in ontwikkelingslanden. Zijn kleindochter Julie Borlaug was ook aanwezig bij de vergadering. Iets wat ikzelf nooit zal vergeten is dat Norman Borlaug als belangrijk motto had: Take research to the farmer. Waar ik ook ben, dat is wat ik ook wil uitdragen. Als er veel geld in onderzoek wordt gestoken, moeten we niet vergeten het onderzoek naar de boer en de praktijk te brengen. Dus nooit meer vergeten: Take it to the farmer!
We snappen er helemaal niks van!
Opvallend was dat ik herhaalde malen bevraagd werd over de situatie in Nederland. Mijn buitenlandse collega’s begrepen er helemaal niks van. Deze boeren zien ons als vakbekwame collega’s, die vooruitstrevend zijn, maar blijkbaar volhardend demonstreren? Een minister van stikstof? Helemaal niet te begrijpen. Een lastige taak om uit te leggen in welke chaotische situatie wij als boeren en als land in verzeild geraakt zijn. Daarom moet ik denken aan de honger en armoede die er nog in de wereld is. In Mexico zag ik er op afstand een beetje van. Zouden we niet wat meer respect voor de boer moeten hebben? Want zonder boeren hebben we zeker een probleem.