Lupine
Lupine (Lupinus) is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie. De meeste lupines zijn paars, wit en roze gekleurd, maar ook geel is geen uitzondering. Afhankelijk van de soort kunnen ze een hoogte bereiken die varieert van 50 cm tot wel 2 m en de bloeitijd kan van juni tot oktober doorlopen.
Varkens hebben eiwitten, energie, mineralen en micronutriënten nodig om te kunnen groeien. Het voer bestaat voor ongeveer 70% uit restproducten van de voedingsindustrie, zoals bierbostel, wei of gestoomde aardappelschillen. Daarnaast eten ze tarwe, gerst en mais, gewassen die de noodzakelijke energie maar nauwelijks eiwitten leveren. Die komen tegenwoordig voor een groot deel uit soja. Tot op heden was daarvoor geen serieuze vervanger die ook in Nederland geteeld kan worden, omdat we na de Tweede Wereldoorlog internationale afspraken maakten dat sojateelt niet in West-Europa plaats zou vinden. Lupine lijkt de eerste serieuze kanshebber om de concurrentie met dit eiwitrijke gewas wél aan te gaan, zowel voor menselijke consumptie als voor veevoer.
Daarmee zijn we minder afhankelijk van soja-importen van buiten de EU, nu zo’n 10 miljoen ton per jaar. Lupine verbetert ook nog eens de bodemvruchtbaarheid, het is een vlinderbloemige plant die stikstof bindt. Daarbij gaat de lupine ook nog eens via de mest van de varkens terug naar de akkers, waarmee op regionaal niveau de kringloop gesloten wordt.
Veenkoloniale gronden en de schrale zandgronden in Brabant lenen zich prima voor dit gewas. In potentie kan in Nederland zo’n 50.000 hectare lupinen geteeld worden, genoeg voor de vervanging van een kwart van onze sojaconsumptie. Van 1 hectare lupine, kun je 60 varkens voeren. Wij telen al tarwe om onze varkens te voeren en nu telen we met Lupine ook de benodigde eiwitten zelf.
De voordelen van Lupine
Lupine bevat hoogwaardige eiwitten. Het is rijk aan calcium, magnesium en ijzer. Het zit vol met voedingsvezels en bevat weinig vet. Lupine bevat alle essentiële aminozuren, cysteïne en methionine. Het aminozuur dat er het meest in voorkomt is glutamine. Dit is belangrijk voor een zuur/base evenwicht, de energie-aanmaak in spieren en de opbouw van darmslijmvliezen. Het wordt gezien als een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor soja, voor zowel menselijke consumptie als voor diervoeders. Het bevat ook een dikkere zaadhuid dan soja zodat de plant zichzelf goed kan beschermen. Bovendien is Lupine een zogenaamde groenbemester vanwege zijn stikstofbindende werking en daardoor een bodemverbeteraar.