Het weekend van het varken – Dartelpraat met boerin Annechien

Het weekend van het varken – Dartelpraat met boerin Annechien

Het weekend van het varken

Op zondag 11 september van 11 tot 16 uur houden wij op onze boerderij een open dag in het kader van het weekend van het varken. U kunt onze varkens zien en er zijn verschillende activiteiten.

 

Het is niet altijd makkelijk, maar wel heel leuk ondernemen in de varkenshouderij. Speciaal op onze boerderij. Om dat ook aan jullie te laten zien, doen we mee aan het weekend van het varken. Op onze boerderij hebben we varkens van groot tot heel klein. De kleine biggetjes worden hier geboren en blijven hier tot ze groot zijn. Ze gaan dan naar de slacht en kunt u het vlees uiteindelijk kopen bij Albert Heijn of bij Dekamarkt. Een aantal mooie zeugjes mogen blijven als moederzeug om te zorgen voor nieuwe kleine biggetjes.

 

Onze varkens zijn speciaal want ze hebben twee sterren van het Beter Leven Keurmerk van De Dierenbescherming gekregen. Onze varkens hebben meer ruimte, ze hebben stro en kunnen naar buiten. Wat ook wel speciaal is op onze boerderij is de kringloop. De mest van de varkens wordt gebruikt in de biogasinstallatie. We produceren er groene stroom mee. De uitvergiste mest gaat weer terug naar het land en is weer voeding voor de planten. De tarwe die op onze akkers groeit is voer voor onze varkens. In het stro van de tarwe kunnen de varkens liggen of lekker op knabbelen. En zo is onze kringloop gesloten.

 

Naast het kijken naar de varkens hebben we ook wat collega’s uitgenodigd. Zo komt er een varkensboerin die een pluktuin heeft. Ze neemt mooie bloemen mee en maakt er prachtige boeketten van. Ook komt er een melkveehouder die zelf zuivel maakt. Los van dit zijn er leuke en gezellige activiteiten voor de kinderen. Een boeren- springkussen, een speurtocht. Een boerderij beleeftafel en nog veel meer. Onze dierenarts Daniel is er om vragen te beantwoorden. Wim en Erwin van onze voerleverancier Agrifirm vertellen jullie alles over het voer van onze varkens. En natuurlijk zijn wij er zelf ook en kun je ons alles vragen.

 

Van harte welkom op onze boerderij op zondag 11 september van 11 tot 16 uur.