Hamletz is Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019

Hamletz is Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019

Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have in het Groningse Beerta zijn donderdag 28 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019. Met hun duurzame varkensvleesmerk Hamletz zetten zij een bijzonder consumentenmerk in de markt.

Uit handen van minister Carola Schouten, ontving familie Ten Have in De Basiliek in Veenendaal de hoofdprijs: een cheque ter waarde van €12.500.

“De 5 genomineerden ontliepen elkaar dit jaar niet veel, het zijn allemaal bedrijven die sterk gericht zijn op hun afnemers”, aldus juryvoorzitter Marc Calon, algemeen voorzitter LTO Nederland. “Het was dit jaar een spannende verkiezing, met uiteindelijk een fantastische en terechte winnaar.

Jury: Hamletz is voorbeeld voor de varkenshouderij

In het juryrapport wordt Hamletz omschreven als een voorbeeld voor de varkenshouderij. De ondernemers zijn een boegbeeld voor de landbouw.

De productie van Hamletz past in de moderne filosofie van circulaire landbouw 10 jaar werkte familie Ten Have aan een consumentenmerk in varkensvlees. Hamletz ligt sinds 2018 in de schappen. Het vlees is onderscheidend in smaak. De productie past in de moderne filosofie van circulaire landbouw.

De jury is onder de indruk van passie, ambitie, lef en vasthoudendheid van Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have. De route naar Hamletz is een ontdekkingsreis met vele obstakels.

Annechien gebruikt strategisch haar netwerk, eerder opgedaan in bestuurlijke functies. Annechien ziet de prijs als een belangrijke waardering voor de varkenssector en is er heel blij mee. “We hebben echt onze nek uitgestoken, we zijn hier met vallen en opstaan gekomen. We hopen met deze titel een richting te kunnen geven aan de sector.”

Familie Ten Have kreeg de prijs uit handen van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De minister vond het ‘een feest’ om hierbij aanwezig te zijn. “Ik ben trots op de sector. Het vergt doorzettingsvermogen om ondernemer in de agrarische sector te zijn.”

De ondernemers ontwikkelden een eigen welzijnsvriendelijk stalsysteem met een 2-sterrenstatus. Op zoek naar smaak zochten zij naar een ander type varken. Het Hamletz-varken is een eigen kruising. Het gewas lupine blijkt een smaakversterker. Een belangrijk deel van het voer wordt op het eigen bedrijf geteeld.