Eerste varkensstal met 2-sterren Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming geopend

Eerste varkensstal met 2-sterren Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming geopend

BEERTA, 18 juli 2018De familie Ten Have Mellema heeft als eerste varkenshouder in Nederland het 2-sterren certificaat van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming ontvangen. Hun nieuwe Dartelstal voor het Hamletz®-varken opende vandaag.

“In een tijd waarin consumenten steeds bewuster vlees consumeren past een concept als Hamletz® uitstekend. De varkens krijgen meer ruimte, hebben een buitenuitloop en kunnen in stro liggen en wroeten. Een grote stap voorwaarts voor het welzijn van het varken. Daarnaast is het vlees ook nog eens gewoon ontzettend lekker door onder andere het unieke ras. We zijn meer dan tien jaar bezig geweest met de realisatie. Dat de stal er dan nu staat en het eerste Beter Leven Keurmerk met 2-sterren in ons bezit is, maakt ons dan ook ontzettend trots.” aldus Annechien ten Have Mellema.

2-sterren stallen
Om te voldoen aan de eisen die worden gesteld voor het 2-sterren certificaat moesten nieuwe stallen gebouwd worden. Zo is er een stal voor de zeugen, kraamzeugen en vleesvarkens. In al deze stallen is bijzondere aandacht besteed aan dierenwelzijn. Zo zijn er buitenverblijven, krijgen de varkens meerdere keren per dag vers stro en hebben de vleesvarkens in de Dartelstal dubbel zoveel ruimte als wettelijk verplicht.

Lokaal voer voor vermindering milieu-impact

De varkenshouder doet er alles aan om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te opereren. De varkens eten tarwe en lupine dat op het land bij de boerderij verbouwd wordt en liggen in het stro dat van het eigen land komt. Van de mest van de varkens wordt door middel van een eigen vergistingsinstallatie elektriciteit geproduceerd. Bij deze productie van de elektriciteit komt warmte vrij waarvan de stallen en huizen worden verwarmd. Het restproduct van de vergisting wordt vervolgens weer gebruikt op de akkers, om zo de kringloop weer compleet te maken. Door gebruik te maken van lokaal voer in plaats van soja wordt de CO2 footprint laag gehouden.

Unieke smaak van het Hamletz® vlees

Door de realisatie van de nieuwe stallen zal het Hamletz® vlees rond week 41 verkrijgbaar zijn in een aantal Nederlandse supermarkten. Door de raskeuze, het houderijsysteem en het voer dat de varkens krijgen is het vlees zeer mals en daarom erg lekker. Bij het vlees wordt Hamletz® Bak en Braad geleverd om de smaak nog meer tot zijn recht te laten komen. Om het af te maken wordt er ook een zakje jus meegeleverd dat past bij de smaak van het varkensvlees. Het Hamletz® vlees wordt als pilot naast het reguliere assortiment gevoerd in een aantal winkels van vijf Superunie-leden: Boon, Deen, Hoogvliet, PLUS en Poiesz.