De eerste appels zijn er weer – Dartelpraat met boerin Annechien

De eerste appels zijn er weer – Dartelpraat met boerin Annechien

De eerste appels zijn er weer!

Dat is mooi! De eerste appels zijn er weer. Als ik tijd heb, zoek ik de valappels uit de tuin op. Ik doe ze in mijn mandje en als ik dan langs de varkens loop, dan geef ik ze een appeltje. Het is niet alleen dat appeltje. Het is ook de lol om de varkens een ‘snoepje’ te geven. Maar de varkens zelf vinden het ook lollig. Want vaak spelen ze met dat appeltje. Met hun neus rollen ze de appel door het hok. Soms zelfs van de één naar de ander. Dat is een grappig gezicht.

De neus van het varken heeft een soort wroetschijf. Het ziet eruit als een ‘stopcontact’. Met die neus wil het varken de omgeving verkennen. Letterlijk houdt het varken ervan om zijn neus in allerlei zaken te steken. Wroeten doen ze graag en dan is zo’n appeltje best wel een leuk speeltje.

Wroeten kunnen ze ook in stro. Dat doen ze ook graag. Vooral als er nieuw stro in de hokken komt. Dan gaan ze allemaal even met hun neus in het stro. Nieuwsgierig naar wat er in zit. Als ze geluk hebben dan zit er nog een korreltje graan in. Maar wij gooien ook wel eens smulpulp door het stro. Dan kunnen ze fanatiek snuffelen naar de korreltjes smulpulp. Want ze willen zich graag inspannen om dat te zoeken.

Als de varkens kunnen wroeten dan vervelen ze zich niet en is de kans minder groot dat ze in elkaars oren bijten of in de staart. Ze hebben dan andere dingen te doen.