Drukbezochte dag bij Hamletz – Dartelpraat met boerin Annechien

Drukbezochte dag bij Hamletz – Dartelpraat met boerin Annechien

Drukbezochte dag bij Hamletz

Zondag 11 september hadden we op onze boerderij open dag in het kader van het weekend van het varken. Het was een prachtige dag. Mooi weer en heel veel bezoekers. Bovenal lagen de varkens tevreden in het zonnetje. Ze lieten alle belangstelling aan zich voorbij gaan.

 

Poetsen en vegen
De week voorafgaand aan de open dag hebben we alles gepoetst en geveegd. Op zaterdag gingen we alle spullen klaar zetten. De kleinkinderen vonden het prachtig. Vooral het boerderij springkussen was favoriet. Ze hadden het rijk alleen natuurlijk. Toen ze ’s avonds naar huis gingen, keken ze zo sneu want het was niet leuk om al dat moois wat er stond achter te moeten laten. Ze vroegen zich af of het er morgen ook nog zou zijn. Toen wij bevestigden dat al die spullen er de volgende dag ook nog waren, gingen ze blij met mama mee naar huis.

 

Communicerende varkens
Er waren veel bezoekers met kinderen. Helaas mochten we geen varkens knuffelen in verband met het risico op Afrikaanse Varkenspest. Dat werd wel erg gemist. Veel mensen wilden weten hoe oud de varkens waren die ze zagen. Hoe oud varkens kunnen worden. Sommige mensen hadden zich speciaal voorbereid op onze varkens die buiten liepen. Juist dat wilden ze graag zien. Of ze ook ruzie maken? Jazeker dat doen ze ook. Een snauw en een grauw als je buurvarken over je heen wil lopen of iets doet wat jij niet wilt. Dat laten varkens zeker aan elkaar weten. Dat kunnen ze ook goed doen omdat ze wel 26 verschillende geluiden kunnen maken. Als de zeug de biggen zoogt, knort ze en laat ze de melk schieten.

Stralende bezoeker
Iemand anders vroeg of er met de mannetjes varkens hetzelfde gebeurt als met de haantjes? Tja, er valt dus nog wel het een en ander uit te leggen. Dat deden we dan ook met verve. Blij waren we met collega varkenshouders die ons meehielpen. Ze kregen een compliment dat ze de tijd namen om zaken uit te leggen aan een jonge bezoeker met autisme. Hij straalde en wij straalden ook.

 

Dank je wel allemaal! Bezoekers en iedereen die meegeholpen heeft. Het was een mooie dag!