Dierenarts Daniel – Dartelpraat met boerin Annechien

Dierenarts Daniel – Dartelpraat met boerin Annechien

Dierenarts Daniel

Elke dag proberen we om zo goed mogelijk voor onze varkens te zorgen. We worden daarbij geholpen door onze dierenarts Daniel. Hij komt elke vier weken op onze boerderij kijken. Natuurlijk komt hij ook tussendoor als het nodig is. Met de dierenarts Daniel bekijken we dan al onze varkens. We kunnen vragen stellen.

Consultatiebureau

We beginnen altijd bij de kleinste varkens. De pasgeboren biggen met hun moeder. De dierenarts is een dokter als bij het consultatiebureau. We bespreken de voeding van moeder-zeug. De kleintjes moeten genoeg melk krijgen en dus is de voeding van mama heel belangrijk. De biggetjes hebben elk hun eigen speen. Je moet maar zorgen dat je niet aan het achterste speen ligt als big. Hier komt ook het spreekwoord vandaag: Aan de achterste speen liggen. Dan krijg je vaak minder melk en zie je dat het achterste biggetje wat kleiner is. Wat grappig is dat als de biggen drinken, moeder-zeug knort.

Biest met veel antistoffen

Direct na de geboorte is het heel belangrijk dat de biggetjes direct melk drinken. Dat heet biest. In de biest zitten veel beschermende stoffen (antistoffen) tegen ziektekiemen. Deze antistoffen kunnen alleen de eerste levensdag de darmwand van een big passeren en in het bloed terecht komen. Daarna lukt het niet meer. Antistoffen beschermen de biggen op de natuurlijke manier tegen infecties en ziekten. Heel belangrijk dus dat de biggen biest krijgen vlak na de geboorte. Als de biggen pasgeboren zijn, liggen ze graag bij het uier te slapen na het drinken.

De Nanny

Wij willen graag dat de biggen zo snel mogelijk in hun Nanny gaan liggen. Daar liggen ze veilig en kan moeder-zeug niet op ze gaan liggen. Wel kan mama-zeug met haar hoofd bij de Nanny liggen om haar kroost in de gaten te houden. Dat vinden mama-zeug en haar biggetjes heel fijn. Ik zie soms zelfs een glimlach bij mama-zeug op haar hoofd. Fijn voor de boer dat ze hulp heeft van de dierenarts.