De Controleur – Dartelpraat met Boerin Annechien

De Controleur – Dartelpraat met Boerin Annechien

De controleur

Het meedoen aan het Beter Leven Keurmerk houdt in dat je boerderij één keer per jaar gecontroleerd wordt door een onafhankelijke controlerende instantie. Deze week hadden we een onaangekondigde controle.

 

Stichting Beter Leven Keurmerk

De Stichting Beter Leven Keurmerk beheert voor de Dierenbescherming het keurmerk. De Dierenbescherming staat er pragmatisch in en wil via het Beter Leven Keurmerk dieren in de veehouderij geleidelijk een diervriendelijker leven geven. Dat was best wel een hele stap voor Dierenbescherming toen ze daar ruim tien jaar geleden mee begonnen. Niet alleen voor Dierenbescherming, maar ook voor de boeren was het een stap. Bij varken is het zo dat nagenoeg al het varkensvlees in de supermarkt één ster van het Beter Leven Keurmerk heeft. De boeren die meedoen, krijgen de extra kosten die ze moeten maken vergoed.

Hamletz heeft twee sterren

Ons Hamletz, scharrelvlees heeft twee sterren gekregen van het Beter Leven Keurmerk. Logisch dat er dan ook een controle moet zijn of alles nog klopt. En eerlijk is eerlijk soms helpen vreemde ogen ook. En helpt het je de puntjes op de i te zetten. Je moet je als boer eigen maken om elke dag na te gaan of je nog aan alles voldoet. Dat klinkt makkelijk, maar is het niet.


Wat doet de controleur?

Bij de eerste controle meet de controleur de afmetingen van de hokken. Aan de hand daarvan berekent hij hoeveel varkens er in het hok mogen. Die afmetingen veranderen natuurlijk niet. Dus dat meten hoeft hij niet elk jaar te doen. Wel kan de controleur kijken hoeveel varkens er in de hokken zitten. Want meer ruimte voor het dier is een belangrijk kenmerk van het Beter Leven Keurmerk. Vier keer per jaar sturen we een watermonster op om de kwaliteit van het drinkwater te controleren. Er zijn in totaal wel meer dan 150 controlepunten! Teveel om hier op te noemen. Kijk voor meer informatie op de site van het keurmerk. (https://beterleven.dierenbescherming.nl/ ) Het is best een hele papierwinkel die je op orde moet houden.

O, ja niet te vergeten: diergezondheid is ook een belangrijk onder deel van het keurmerk. Over de dierenarts vertel ik jullie volgende week meer.