De aanloop tot Hamletz ligt in de geschiedenis
Ik ben jarenlang voorzitter geweest van de varkenshouders van de land –en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Met De Dierenbescherming deden we een project ‘Varkens in Comfort Class’. Wat begon als behartiging van de belangen van de varkenshouders werd uiteindelijk een persoonlijk leerproces.
Dierenwelzijn op één
We wilden uitgaan van de tien belangrijkste behoeften van het varken en op basis daarvan een stal gaan ontwerpen. Dierenwelzijn op nummer één en nu eens niet direct de focus op de economie. Samen met een aantal varkenshouders hebben we dat voor onze eigen bedrijven gedaan. Ja, het kon anders. Maar al snel kwamen we toch weer bij de kosten uit. We wilden wel, maar hoe moesten we dat betalen? Dat was een vraag.
Nieuwe strategie
Daarop ontwikkelden we de strategie. Voor mainstream varkensvlees de wettelijke eisen. Is er vraag naar een meer dierenwelzijn, dan kan dat in een marktconcept. Dat speciale label moet het mogelijk maken dat de varkenshouder zijn extra investeringen terug kan verdienen.
Beter Leven Keurmerk
Na een aantal jaren heeft De Dierenbescherming zijn sterrensysteem geïntroduceerd. Het Beter Leven Keurmerk was geboren. Daarmee konden de extra kosten die de varkenshouder moest maken, worden vergoed door deel te nemen aan het Beter Leven Keurmerk. Een belangrijke stap!
De gouden sleutel
Toch bleef het bij mij kriebelen. Ik begreep na enige tijd dat de gouden sleutel tot de consument toch echt wel in smaak lag. Jazeker, dierenwelzijn en milieu zijn belangrijke achterliggende elementen die je goed voor elkaar moet hebben. Maar de consument koopt pas echt het product opnieuw als het lekker is. Dus wat mij betreft, moest er onderscheid op smaak komen.
Toevallige ontmoeting
Het heeft weer enige jaren geduurd voordat ik snapte hoe we dat zouden moeten doen. Ik ontmoette Rob van Haaren van Kiemkracht, het innovatieplatform voor de akkerbouw, hij wilde lupine als voer voor varkens. De belangrijkste reden voor mij om mee te doen was het feit dat lupine een smaakversterker zou zijn. En gezondheidseffecten zou kunnen hebben voor mens en dier. De samenwerking was geboren. Vervolgens zijn we samen met Jan Willem Tol, de slager, op zoek gegaan naar varkensvlees van een ras wat lekkerder is. Dat vonden we in een Nederlands varkensras.
Zo zijn de contouren van Hamletz ontstaan.