Adembenemend en niet te geloven – Dartelpraat met boerin Annechien

Adembenemend en niet te geloven – Dartelpraat met boerin Annechien

Adembenemend en niet te geloven

Deze week heb ik een uitstapje gemaakt tijdens een tweedaagse workshop in Zwitserland naar een laboratorium dat cellen kweekt. Een adembenemend, verwonderend en “ik kan het haast niet geloven” bezoek.

Ik ben net terug van een tweedaagse workshop in Zurich. Ik was uitgenodigd. En tot mijn groot plezier werd er ook een kort filmpje getoond over ons bedrijf. In de workshop werd nagedacht over “het verhaal van duurzame veehouderij”. Er waren presentaties online en in het echt. Het was de eerste keer sinds COVID dat de meeste deelnemers van deze workshop weer naar een bijeenkomst gingen. Dat was toch ook wel weer fijn.

Naast de gebruikelijke presentaties waren hier ook groepsgesprekken. Maar wat wel heel bijzonder was, was een bezoek aan een laboratorium waar ze cellen kweken. Ik vind het een beetje lastig om de goede Nederlandse woorden te zoeken.

Prachtig vond ik het verhaal van de appel die een schil had die niet snel rimpelde. Met andere woorden de appelschil bleef lang mooi. Een glad appelhuidje. Dat is wat wij mensen ook graag zien: een gladde huid en geen rimpels. Het laboratorium slaagde erin om stukjes van die appelschil te kweken. Het was de basis voor een nieuw zalfje om de huid mooi glad te houden en rimpels te voorkomen. Het schijnt dat Michelle Obama ook fan van het zalfje was. Vraag me de naam niet, want dat weet ik niet meer. Maar het is toch te leuk om niet even over te schrijven.

In dit laboratorium allerlei fantastische gedachten naar boven. Ze verwachten daar dat we over X jaren in onze keuken een kleine reactor hebben staan waar we in de ochtend onze smoothies klaar kunnen maken. In de reactor maak je dan van een cel je eigen bessen en daar maak je vervolgens je smoothie van.

Maar naast de leuke dingen waren er ook veel medische toepassingen waar onderzoeken op werden gedaan. Zoals stamceltransplantatie. Het lijkt zelfs mogelijk om via het kweken van cellen nieuwe organen te maken voor ons lichaam. Veel andere toepassingen zijn er voor nieuwe medicijnen. Wij leken hebben er vaak geen weet van. Maar het brengt een grote vooruitgang in de medische wereld.

Volgende keer vertel ik iets over het kweken van vlees. Het klonk alsof ik op een andere planeet was. En toch was ik in Zurich. Ik kneep maar even in mijn arm. Het was adembenemend, verbijsterend en bracht me in de war. Waar gaat het leven naar toe?