De plannen voor de nieuwe stal

De plannen voor de nieuwe stal

In april 2014 hebben we een nieuwe strostal voor dragende zeugen met een buitenuitloop gebouwd. Samen met 80 vrijloopkraamhokken voor zeugen met hun biggen. De burgemeester van de gemeente Oldambt, Pieter Smit, heeft de stal geopend. Voor belangstellenden hebben we een open dag georganiseerd om het bedrijf te bekijken.

De volgende stap in de ontwikkeling van ons bedrijf is de bouw van de Dartelstal voor vleesvarkens. In deze nieuwe stal krijgen de vleesvarkens meer ruimte en kunnen ze op stro liggen en erin wroeten. Ook krijgen de varkens hier een buitenuitloop. Met de bouw van de Dartelstal voor vleesvarkens zijn de plannen afgerond en kan Hamletz® op de markt worden gebracht. Op dit moment passen we onze vergunningsaanvraag aan nieuwe wet –en regelgeving aan. We hebben al een natuurbeschermingsvergunning.

 

Onze voorlopig laatste hobbel is de financiering van de Dartelstal voor de vleesvarkens. De Dartelstal voldoet aan drie sterren Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. Maar daardoor heeft deze Dartelstal een veel hogere bouwprijs. De markt voor varkensvlees is niet gewend om zich op langere termijn te verbinden aan een productieketen, respectievelijk op basis van marktvraag te produceren. Pas als er commitment uit de markt is, kunnen we de Dartelstal gaan bouwen en kunnen we het merk Hamletz® en dus het lekkerdere varkensvlees verder ontwikkelen. Commitment van een marktpartij is nodig alvorens financiële instellingen de benodigde middelen willen lenen.